25 Νοεμβρίου 2011

Έλεγχος του Νου- Project MK Ultra


Project MKULTRA, ή MK-ULTRA, ήταν το κωδικό όνομα ενός μυστικού, παράνομου ερευνητικού προγράμματος της Μυστικής Υπηρεσίας της Αμερικής CIA, του οποίου τη διαχείριση είχε το Γραφείο Επιστημονικών Πληροφοριών . Αυτό το επίσημο κυβερνητικό πρόγραμμα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1950, συνεχίζοντας τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960, εκμεταλλευόμενο αμερικανούς και καναδούς πολίτες ως πειραματόζωα στις δοκιμές ελέγχου του νου.

Τα δημοσιευμένα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το Project MKULTRA περιελάμβανε τη χρήση πολλών μεθόδων για το χειρισμό μεμονωμένων ψυχικών καταστάσεων και μεταβολών των λειτουργιών του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της συγκαλυμμένης χορήγησης φαρμάκων και άλλων χημικών ουσιών, αισθητηριακής στέρησης, απομόνωσης, και της λεκτικής και σεξουαλικής κακοποίησης.

Το Project MKULTRA ήρθε στην προσοχή της κοινής γνώμης το 1975 από το Κογκρέσο των ΗΠΑ , μέσω των ερευνών από την Εκκλησιαστική Επιτροπή , και με μια προεδρική επιτροπή γνωστή ως η Rockefeller Επιτροπή. Οι ερευνητικές προσπάθειες παρακωλύθηκαν από το γεγονός ότι ο διευθυντής της CIA Richard Helms διέταξε όλα τα αρχεία σχετικά με το MKULTRA να καταστράφούν το 1973 – οι έρευνες της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και της επιτροπής Rockefeller στηρίχθηκαν στην ένορκη μαρτυρία των άμεσων συμμετεχόντων και στον σχετικά μικρό αριθμό εγγράφων που διασώθηκαν από την καταστροφή.


Το 1977, ένα αίτημα βασιζόμενο στην Ελευθερία της Πληροφορίας, αποκάλυψε μια κρύπτη με τα 20.000 εγγράφα για το έργο MKULTRA, η οποία οδήγησε την Γερουσία στις ακροάσεις του 1977.

Παρά το γεγονός ότι η CIA επιμένει ότι αυτού του τύπου τα πειράματα έχουν εγκαταλειφθεί,  ο επί 14 χρόνια βετεράνος της CIA Victor Marchetti έχει δηλώσει σε διάφορες συνεντεύξεις ότι η CIA διεξάγει συστηματικά εκστρατείες με στόχο την παραπληροφόρηση και ότι η έρευνα για τον έλεγχο του νου συνεχίζεται κανονικά.

Στο έδρανο της Γερουσίας το 1977, ο γερουσιαστής Τεντ Κένεντι δήλωσε τα εξής:
"Ο αναπληρωτής διευθυντής της CIA αποκάλυψε ότι πάνω από τριάντα πανεπιστήμια και ιδρύματα συμμετείχαν σε «εκτενείς δοκιμές και ο πειράματα», σε ένα πρόγραμμα που περιελάμβανε συγκεκαλυμμένες δοκιμές ναρκωτικών χωρίς πρόθεση των πολιτών "σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα, υψηλά και χαμηλά, Αμερικανούς και ξένους». Σε αρκετές από αυτές τις δοκιμές έγινε χορήγηση LSD ακούσια σε άτομα σε κοινωνικές καταστάσεις.Τουλάχιστον ένας θάνατος, αυτό του Δρ Olson , προήλθε από τις δραστηριότητες αυτές. Ο ίδιος ο Οργανισμός αναγνώρισε ότι αυτές οι δοκιμές δεν είχαν ιδιαίτερο επιστημονικό νόημα. Οι πράκτορες που πραγματοποιούσαν την έρευνα δεν είχαν τα προσόντα επιστημονικών παρατηρητών.



Ένας πρόδρομος του προγράμματος MKULTRA ξεκίνησε το 1945, όταν ιδρύθηκε η Joint Intelligence Objectives Agency στην οποία και δόθηκε άμεση ευθύνη για το Operation Paperclip. To Operation Paperclip ήταν ένα πρόγραμμα για την πρόσληψη πρώην Ναζί επιστήμονων, φυγαδεύοντάς τους μετα το πέρας του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στην Αμερική. Ορισμένοι από αυτούς τους επιστήμονες μελέτησαν τα βασανιστήρια και τη πλύση εγκεφάλου , και αρκετοί αναγνωρίστηκαν και διώχθηκαν ως εγκληματίες πολέμου κατά τη διάρκεια της δίκης Νυρεμβέργης .

Με επικεφαλής τον Sidney Gottlieb, το πρόγραμμα MKULTRA άρχισε με διαταγή του διευθυντή της CIA Allen Dulles στις 13 Απριλίου του 1953, κυρίως λόγω της υποψίας ότι  χρησιμοποιούνταν τεχνικές ελέγχου του μυαλού από τους σοβιετικούς, τους κινέζους και τους βορειοκορεάτες στους αιχμαλώτους των ΗΠΑ στην Κορέα. Η CIA ήθελε να χρησιμοποιούν παρόμοιες μεθόδους για τους δικούς τους αιχμαλώτους Η CIA ήθελε επίσης,  να είναι σε θέση να χειριστεί ξένους ηγέτες με τέτοιες τεχνικές, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να ναρκώσουν τον Φιντέλ Κάστρο.Σε μερικές περιπτώσεις, ακαδημαϊκοί ερευνητές που επιχορηγούνταν από οργανώσεις πίσω από τις οποίες ήταν η CIA, αγνοούσαν ότι η εργασία τους προοριζόταν γι’αυτούς τους σκοπούς. Το έργο είχε σαν στόχο να παραγάγει ένα τέλειο ορό αλήθειας για χρήση στις ανακρίσεις πιθανών Σοβιετικών κατασόπων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου , και γενικά να διερευνηθούν τυχόν άλλες δυνατότητες ελέγχου του νου.

Ένα έγγραφο MKULTRA του 1955 δίνει μια ένδειξη του μεγέθους και του εύρους της προσπάθειας της μελέτης του μυαλού -χρησιμοποιώντας ουσίες. Ακολουθούν οι στόχοι:

1. Ουσίες οι οποίες θα προωθήσουν την παράλογη σκέψη και παρορμητικότητα στο σημείο όπου ο δικαιούχος θα απαξιωθεί δημόσια.
2. Ουσίες που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της εφαρμογή και αντίληψης.
3. Υλικά που θα είναι σε θέση να αποτρέψουν ή να εξουδετερώσουν τη μεθυστική επίδραση του αλκοόλ. 
4. Υλικά που θα ενισχύουν τη μεθυστική επίδραση του αλκοόλ.
5. Υλικά που θα παράγουν τα συμπτώματα αναγνωρισμένων ασθενειών με αναστρέψιμο τρόπο έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξαπάτηση ή εκφοβισμό.
6. Υλικά που θα καταστήσουν την εφαρμογή της ύπνωσης ευκολότερη ή που θα ενισχύουν τη χρησιμότητά της.
7. Ουσίες οι οποίες θα ενισχύσουν την ικανότητα των ατόμων να αντέχουν στερήσεις, βασανιστήρια και ο εξαναγκασμούς κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και των λεγόμενων "πλύσεων εγκεφάλου".
8. Υλικά και φυσικές μέθοδοι που θα παράγουν αμνησία για τα γεγονότα πριν και κατά τη πραγματοποίηση τους.
9. Φυσικές μέθοδοι παραγωγής σοκ και σύγχυσης για εκτεταμένες χρονικές περιόδους και με συγκαλυμμένη χρήση.
10. Ουσίες που παράγουν σωματική αναπηρία, όπως η παράλυση των κάτω άκρων, οξεία αναιμία κ.λπ.
11. Ουσίες οι οποίες θα παράγουν "καθαρή" ευφορία χωρίς “hangover”.
12. Ουσίες που μεταβάλλουν τη δομή της προσωπικότητας με τέτοιο τρόπο o παραλήπτης να εξαρτάται από ένα άλλο πρόσωπο.
13. Ένα υλικό το οποίο θα προκαλέσει νοητική σύγχυση τέτοιου τύπου στο άτομο υπό την επιρροή της, που θα είναι δύσκολο να επιμείνει σε ένα ψέμα ή κατασκεύασμα.
14. Ουσίες οι οποίες θα μειώνουν τη φιλοδοξία και τη γενική απόδοση εργασίας για τους άνδρες, όταν χορηγούνται σε μη ανιχνεύσιμες δοσολογίες.
15. Ένα χάπι νοκ-άουτ που θα μπορεί να χορηγηθεί κρυφά σε ποτά, τρόφιμα, τσιγάρα, αεροζόλ, κλπ., το οποίο θα είναι ασφαλές στη χρήση, και θα είναι κατάλληλο για χρήση από πράκτορες σε διατεταγμένη υπηρεσία.
16. Ουσίες που ευνοούν την αδυναμία ή τη νόθευση των ικανοτήτων όρασης και ακοής, κατά προτίμηση χωρίς μόνιμες συνέπειες.

Για τα πειράματα χρησιμοποιήθηκαν διάφοροι τρόποι, ουσίες και σενάρια. Η CIA δημιούργησε αρκετές οίκους ανοχής στο San Francisco, CA για την χειραγώγηση ανδρών που θα ήταν πάρα πολύ δύσκολη θέση να μιλήσουν για τα γεγονότα, λόγω ντροπής. Στους ανδρες αυτούς χορηγείτο LSD, και οι οίκοι ανοχής ήταν εξοπλισμένοι με αμφίδρομους καθρέπτες, με κινηματογράφηση των συνεδριών για μελέτη και εκβιασμό.

Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα MKULTRA αναφέρουν μορφές ύπνωσης που μελετήθηκαν από τις αρχές του 1950. Από εκείνη τη χρονιά, ο γιατρός Cameron είχε την ελπίδα να διορθώσει την σχιζοφρένεια με την εξάλειψη της μνήμης και τον επαναπρογραμματισμό της ψυχής. Εκτός από το LSD, ο Cameron πειραματίστηκε με διάφορες παραλυτικές ναρκωτικές ουσίες καθώς και ηλεκτροσπασμοθεραπεία σε τριάντα με σαράντα φορές την ανεκτή δοσολογία.Τα "καινοτομικά" πειράματά του αποτελούνταν από την εφαρμογή τεχνητού κώμα στα πειραματόζωα για εβδομάδες εως και ένα χρόνο, ενώ παίζονταν μηνύματα σε ένα κασετόφωνο ή απλά επαναλαμβανόμενες δηλώσεις. Τα πειράματα αυτά διεξάγονταν σε ασθενείς οι οποίοι είχαν εισέλθει στο ίδρυμα για μικρής σημασίας προβλήματα, όπως διαταραχές άγχους και της κατάθλιψης μετά τον τοκετό, πολλοί από τους οποίους υπέφεραν μέχρι το τέλος της ζωής τους από την κτηνωδία του.Ένα πείραμα περιελάμβανε την συμμετοχή δύο γυναικών, εκ των οποίων η μία είχε φοβία με τα όπλα και η οποία κατόπιν ύπνωσης όχι μόνο ξεπέρασε τη φοβία της αλλά διετάχθη να πυροβολήσει - με άδειο όπλο - την άλλη γυναίκα, κάτι το οποίο και έπραξε χωρίς να θυμάται ξυπνώντας τα τεκταινόμενα.

Η τεχνογνωσία και η τεχνολογία αυτών των παλιών πειραμάτων είναι ακόμα στην κατοχή των μυστικών υπηρεσιών. Ποιος ξέρει τι είναι σε θέση να κάνουν σε μεγάλη κλίμακα… Σας συστήνω να δείτε την ταινία "The Manchurian Candidate" για να αποκτήσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για την ύπνωση και τον έλεγχο του νου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top