21 Φεβρουαρίου 2012

Μισέλ Ουελμπέκ - «Ο χάρτης και η επικράτεια» (Βιβλιοπαρουσίαση: «Η λογοτεχνική ειρωνεία του Μισέλ Ουελμπέκ» (5/5/2011) | Βιβλίο)


Ο Μισέλ Ουελμπέκ …εκτελεί τον εαυτό του στο βιβλίο του «Ο χάρτης και η επικράτεια» που κυκλοφορεί στις προθήκες των ελληνικών βιβλιοπωλείων.

«Ο χάρτης και η επικράτεια», το βραβευμένο μυθιστόρημα του «τρομερού παιδιού» της γαλλικής λογοτεχνίας, Μισέλ Ουελμπέκ, μόλις κυκλοφόρησε και στη χώρα μας από τις εκδόσεις της Εστίας. Ο Ουελμπέκ απέσπασε πέρυσι το έγκυρο γαλλικό βραβείο Γκονκούρ, παρά τις έντονες αντιπάθειες που έχει δημιουργήσει στους λογοτεχνικούς κύκλους με τις κατά καιρούς «εμπρηστικές» δηλώσεις του.

Κεντρικός ήρωας του βιβλίου, είναι ένας μονήρης καλλιτέχνης, ο Ζεντ Μαρτέν, του οποίου η ζωή αποτελεί την αντανάκλαση του σύγχρονου δυτικού κόσμου. Ο συγγραφέας επιστρέφει στην αγαπημένη του θεματολογία σχολιάζοντας με το γνωστό καυστικό του στυλ, τον τηλεθεατή, καταναλωτή και χρήστη του ίντερνετ.

Μάλιστα ξεπερνά τα όρια βάζοντας τον εαυτό του να εμπλέκεται ενεργά στην πλοκή: ο Ζεντ Μαρτέν ζητεί για τον κατάλογο μιας έκθεσής του τη συμβολή του...Μισέλ Ουελμπέκ για να γράψει το κείμενο. Η μοίρα που επιφυλάσσει ο συγγραφέας στον εαυτό του είναι ιδιαιτέρως σκληρή.

Ο επίλογος του βιβλίου του γράφεται στο μέλλον, σε μια Ευρώπη χωρίς καθόλου βιομηχανική παραγωγή. Η Γαλλία επιβιώνει έχοντας μετατραπεί σε ιδανικό προορισμό του αγροτουρισμού, ενώ ο Ζεντ περνάει τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του σε απομόνωση, δημιουργώντας βίντεο που συμβολίζουν την εξάλειψη του ανθρώπινου είδους.

Λίγα λόγια για τον Μισέλ Ουελμπέκ

Ο Μισέλ Ουελμπέκ γεννήθηκε το 1958 στο νησί Ρεϋνιόν, άλλοτε γαλλική αποικία στον Ινδικό Ωκεανό. Ποιητής και δοκιμιογράφος στα πρώτα βήματά του, ο Ουελμπέκ εμφανίστηκε στο χώρο του μυθιστορήματος το 1994 με την «Επέκταση του πεδίου της πάλης», που προκάλεσε αίσθηση και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη. Το δεύτερο μυθιστόρημά του, «Τα στοιχειώδη σωματίδια», έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες και έγινε επίσης κινηματογραφική ταινία. Από τις εκδόσεις της Εστίας κυκλοφορούν τα βιβλία του «Λανθαρότε» (2002), «Πλατφόρμα» (2001), «Η δυνατότητα ενός νησιού». Το 2010 το πέμπτο του μυθιστόρημα, «Ο χάρτης και η επικράτεια», απέσπασε τη σημαντικότερη διάκριση για τη γαλλική λογοτεχνία, το βραβείο Γκονκούρ.

Πληροφορίες: «Ο χάρτης και η επικράτεια» του Μισέλ Ουελμπέκ, μετάφραση: Λίνα Σιπητάνου, εκδ. Εστία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top