8 Απριλίου 2012

TUTORPOOL.GR : ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΑΙΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ


Μία αυθόρμητη συζήτηση στο διαδίκτυο για την αδυναμία πολλών οικογενειών να ανταπεξέλθουν οικονομικά αναφορικά με την ενισχυτική διδασκαλία ήταν η αρχή για να δημιουργηθεί το Tutorpool, ένα δίκτυο εθελοντισμού για την Παιδεία.

"Το Tutorpool, δεν είναι η ιδέα κάποιου ανθρώπου αλλά η ιδέα της αλληλεγγύης", λέει στο NEWS 247 η Σίλια Βιτωράτου, βιοστατιστικός, η οποία, σημειώνει πως έτυχε να γράψει κάποια μηνύματα στο Twitter σχετικά με την ενισχυτική διδασκαλία τα οποία αναπάντεχα οδήγησαν σε όλη αυτή την πρωτοβουλία.
"Με τη δημόσια παιδεία να βάλλεται συνεχώς και την παγκόσμια πρωτοτυπία που υιοθετούμε στη χώρα μας να είναι η ενισχυτική διδασκαλία εκ των ουκ άνευ, απομακρύνεται το ενδεχόμενο οι μαθητές αυτοί να έχουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και ειδικά στην προσπάθειά τους για εισαγωγή στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Έτσι λοιπόν δημιουργήσαμε διαδικτυακά μια θεματική ομάδα με τίτλο το hashtag #tutorpool και αρχίσαμε να συζητάμε για το πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους μαθητές και να μη σταθούμε απλά θεατές", συμπληρώνει η Σ. Βιτωράτου.
Υπήρξε εντυπωσιακή ανταπόκριση και αμέσως εθελοντές καθηγητές άρχισαν να προσφέρουν μαθήματα και γονείς να εκφράζουν την αντίστοιχη ζήτηση για τα μαθήματα αυτά", τονίζει και προσθέτει πως "συντάχθηκε λοιπόν μία ομάδα εθελοντών που πιστέψαμε στην ιδέα και στρωθήκαμε στη δουλειά, για να δημιουργηθεί ένας ιστότοπος όπου οι δύο πλευρές θα μπορούν να συναντηθούν. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, με το www.tutorpool.gr να τρέχει και τα μαθήματα να έχουν ξεκινήσει".
Δωρεάν μαθήματα σε κάθε άκρη της γης
Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες μαθήματα σε όλη την Ελλάδα ενώ όπως σημειώνει ο Χ. Ξανθόπουλος, μηχανολόγος μηχανικός "τα μαθήματα προτείνουμε να γίνονται σε ιδιωτικούς χώρους, αλλά είναι στην διακριτική ευχέρεια του γονιού και του καθηγητή να ορίσουν τον τόπο και τον χρόνο της παράδοσης του μαθήματος κατόπιν συνεννόησης".
Μάλιστα όπως προσθέτει ήδη παραδίδονται μαθήματα και μέσω διαδικτύου σε μαθητές απομακρυσμένων περιοχών. Είναι δε αξιοσημείωτο πως με την βοήθεια του διαδικτύου μπορούν οι μαθητές να λαμβάνουν μαθήματα από απόσταση. "Έτσι, αυτή τη στιγμή, έχουμε περισσότερους από 15 εθελοντές καθηγητές από αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Μ. Βρετανία", συμπληρώνει ο ίδιος.
Το δίκτυο ολοένα και εξαπλώνεται. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις μια εβδομάδα αφότου στήθηκε το tutorpool.gr, η σελίδα μετρά 162 δασκάλους και καθηγητές, 57 μαθητές και 110 διαθέσιμα μαθήματα, αριθμός που ολοένα και αυξάνεται.
Ο χάρτης μαθημάτων και πως μπορεί να βοηθηθεί ένας μαθητής
Η διαδικασία είναι πολύ απλή για κάποιο μαθητή που ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει κάποιο μάθημα στο οποίο χρειάζεται βοήθεια.
Καταρχήν ο γονέας ή κηδεμόνας είναι αυτός που πρέπει να αντιπροσωπεύσει τον μαθητή, όπως μας λέει ο Θ. Πουλίτσας ο οποίος συνεχίζει: "Ο μαθητής εγγράφεται στο www.tutorpool.gr και αφού καταχωρήσει τα στοιχεία του έχει πρόσβαση στον χάρτη. Πάνω εκεί μπορεί να ψάξει εντός μιας χιλιομετρικής απόστασης που αυτός ορίζει ποια μαθήματα είναι διαθέσιμα και ποιος καθηγητής ή δάσκαλος τα πραγματοποιεί.

Εφόσον βρει κάτι που τον αφορά, εκδηλώνει το ενδιαφέρον του με ένα κλικ και κατευθείαν ενημερώνεται ο διδάσκοντας στο email του. Κατόπιν έρχονται σε συνεννόηση και ξεκινούν τα μαθήματα".
"Ουσιαστικά αυτό που κάνει το #tutorpool είναι να φέρνει σε επικοινωνία διδάσκοντα-μαθητή (μέσω του γονέα ή κηδεμόνα του)", προσθέτει. Μάλιστα εάν κάποιο μάθημα που τον ενδιαφέρει δεν υπάρχει στον χάρτη μπορεί να το ζητήσει και να ψάξουν για εθελοντή.
Πως μπορεί κάποιος να βοηθήσει
"Αν κάποιος θέλει να βοηθήσει το tutorpool ως καθηγητής αυτό που χρειάζεται να κάνει είναι αρχικά να επισκεφτεί το www.tutorpool .gr", μας λέει η Αγάθη Παπανότη, αρχαιολόγος προσθέτοντας πως "εκεί θα μπορέσει να μάθει περισσότερα για το πως θα μπορεί να δηλώσει τα μαθήματα που διατίθεται να διδάξει, ποιες ευθύνες αναλαμβάνει ως καθηγητής, πώς έρχονται σε επαφή οι μαθητές μαζί του και ότι άλλο πιθανόν χρειάζεται να γνωρίζει".
"Κάνοντας κλικ στο Βοήθεια για καθηγητές/δασκάλους μπορεί να βρει αναλυτικές πληροφορίες και για τη διαδικασία της εγγραφής αλλά και της καταχώρησης των μαθημάτων", σημειώνει και συνεχίζει πως στη περίπτωση που κάποιος θέλει να βοηθήσει το tutorpool ως εθελοντής γενικότερα, τότε μπορεί να δηλώσει συμμετοχή μέσω της φόρμας επικοινωνίας και έτσι θα αρχίσει να λαμβάνει τα σχετικά ενημερωτικά email.
"Επιπλέον, ενώ η εγγραφή στον ιστότοπο του tutorpool αφορά γονείς και διδάσκοντες, όλοι μπορούμε να γραφτούμε στο forum και να λάβουμε μέρος στην συζήτηση, προτείνοντας ιδέες και στηρίζοντας την προσπάθεια αυτή", προσθέτει και υπογραμμίζει ότι "δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως η σημαντικότερη βοήθεια που μπορεί κανείς να προσφέρει, είναι να διαδώσει το μήνυμα της εθελοντικής διδασκαλίας σε καθηγητές και γονείς, προσπαθώντας όλοι όσο μπορούμε να μην επιτρέψουμε οι οικονομικές συνθήκες να σταθούν εμπόδιο στα όνειρα των σημερινών μαθητών".
Μεγάλη η ζήτηση στην επαρχία
Μέχρι τώρα η Αθήνα φαίνεται πως κατέχει τα πρωτεία ως προς τη συμμετοχή καθηγητών, όμως η επαρχία έχει το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης από την πλευρά των μαθητών.
"Υπάρχουν ακόμα περιοχές που δεν υπάρχουν τόσες συμμετοχές αλλά πιστεύουμε πως είναι θέμα χρόνου να βρεθούν εθελοντές/καθηγητές και σε αυτές. Παρ’ όλα αυτά παρατηρούμε πως χρειάζονται περισσότεροι εθελοντές/καθηγητές στην επαρχεία καθότι η ζήτηση εκεί είναι μεγαλύτερη αναλογικά με τις ανάγκες των γονιών/μαθητών", σημειώνει η Μαριάννα Ρουμελιώτη, σύμβουλος σταδιοδρομίας.
"Παλεύουμε με τον χρόνο αλλά η αγάπη μας βοηθά να ξεπερνάμε κάθε εμπόδιο"
Η μόνη μεγάλη δυσκολία μέχρι τώρα είναι ο χρόνος μας λένε οι άνθρωποι του Tutorpool, καθότι ο ελεύθερός τους χρόνος είναι περιορισμένος.
"Έπρεπε να τον αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό, συχνά χωρίς να κοιμόμαστε πάνω από 4 ώρες τα βράδια", τονίζει ο Θ. Πουλίτσας, προσθέτοντας πως "η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη και συνεχόμενη που θέλαμε να είμαστε το συντομότερο δυνατόν έτοιμοι".
"Όμως η αγάπη και το αίσθημα της αλληλεγγύης όμως μας βοηθούν να ξεπερνούμε κάθε εμπόδιο", καταλήγει.
Το επόμενο βήμα
"Στην επόμενη φάση θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επικοινωνία με συλλόγους καθηγητών και δήμους προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστή η προσπάθειά μας και να το μάθουν και οι οικογένειες εκείνες που μπορεί να μην έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο", λέει η Μ. Ρουμελιώτη.
"Θέλουμε επίσης να ενισχύσουμε τα ομαδικά μαθήματα, τα οποία ίσως στο μέλλον θα μπορούσαν να γίνονται σε χώρους που θα διαθέσουν οι εκάστοτε δημοτικές αρχές", προσθέτει ενώ θεωρούν εξίσου σημαντικό να αναρτηθεί εκπαιδευτικό υλικό στην ιστοσελίδα, ώστε να βοηθηθούν τόσο οι μαθητές όσο και οι διδάσκοντες.
Μπορεί η ιδέα της εθελοντικής διδασκαλίας να έχει ξεκινήσει από χρόνια, όμως τώρα υπάρχει το έναυσμα.
"Τώρα έχει φτάσει κόμπος στο χτένι", τονίζει ο Θ. Πουλίτσας, προσθέτοντας πως "τώρα είναι που χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο περισσότερο για να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε και σκεφτόμαστε και αυτό την καθιστά πιο επίκαιρη από ποτέ".
"Όσο η κρίση βαθαίνει, δυστυχώς οι άνθρωποι έχουν όλο και περισσότερο ανάγκη στήριξης και αλληλεγγύης", συμπληρώνει ο Χ. Ξανθόπουλος ενώ προτρέπει πως ανάλογες πρωτοβουλίες μπορούν να πραγματοποιηθούν σε όλους τους κοινωνικούς τομείς, από όλους για όλους!
"Η παιδεία είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο", λένε όλοι με μια φωνή, και μέσα από αυτή τη φράση παίρνουν δύναμη για να συνεχίσουν.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top