5 Απριλίου 2012

UrbanDig Project (Ανασκαφή Φαντασμάτων Πολιτισμού στη Σύγχρονη Πόλη) - "Λεπίς"


Το πρώτο δημοτικό Βρεφοκομείο της πόλης ανοίγει ξανά τις πόρτες του και φιλοξενεί την παράσταση «Λεπίς», της ομάδας «όχι παίζουμε». Πρόκειται για την 6η δράση του UrbanDig Project (Ανασκαφή Φαντασμάτων Πολιτισμού στη Σύγχρονη Πόλη).

Η ομάδα «όχι παίζουμε» ταξιδεύει στη φαντασία ενός ορφανού άνδρα που αναζητά την αφετηρία του. Τον τόπο και την γυναίκα των πρώτων ημερών του. Η ομάδα «παίζει» με το παρελθόν και το μέλλον, με το αρχείο και τη φαντασία. Μια βραδιά μεταμόρφωσης, μια παρέμβαση που επιδιώκει να χρωματίσει διαφορετικά την ωμή πραγματικότητα της περιοχής της Πλατείας Κουμουνδούρου, και το γκρίζο σημερινό τοπίο γενικότερα.

Πηγές έμπνευσης του κειμένου αποτέλεσαν το κτίριο, η πλατεία και το μυθιστόρημα «Σα θα γίνουμε άνθρωποι» του Πέτρου Πικρού (1924), από το οποίο και χρησιμοποιούνται αυτούσια αποσπάσματα. Η παράσταση ανήκει στον θεματικό κύκλο «Ελπίς - Λεπίς» και σημαντικό μέρος της αποτελεί η πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια των Imam Baildi, σε στίχους Χρήστου Κανελλόπουλου, καθώς και τα video των Παύλου Τσιαντού – Δημήτρη Χριστόπουλου.

Το «UrbanDig Project - Ανασκαφή Φαντασμάτων Πολιτισμού στη Σύγχρονη Πόλη» από το 2005 συστήνει στους θεατές ανεξερεύνητες αξιόλογες γωνιές και κτίρια της πόλης μέσω επιτόπιων παραστάσεων και παράλληλων δράσεων, συνδέοντας μυστικά της πόλης με μυστικά της λογοτεχνίας. Το project κέρδισε το βραβείο Ιδρύματος Λαμπράκη στο «TEDxAthens Challenge 2011».

1 Απριλίου – 20 Μαΐου (Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 21.00)
Παλιό Βρεφοκομείο Αθηνών, Πειραιώς 51, Πλατεία Κουμουνδούρου
Εισιτήρια: 15 € κανονικό, 8 € μειωμένο-φοιτητικό
Κρατήσεις - Πληροφορίες: 6985069300

Performers: Ανδρέας Μαριανός, Pauline Huguet, Νάνσυ Μπούκλη, Ειρήνη Αλεξίου (φωνή), σενάριο: Χρήστος Κανελλόπουλος - Γιώργος Σαχίνης, κείμενο - στίχοι: Χρήστος Κανελλόπουλος και αυτούσια αποσπάσματα από το διήγημα «Σα θα γίνουμε άνθρωποι» του Πέτρου Πικρού, σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης - Ειρήνη Αλεξίου, χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου, στο βίντεο της παράστασης εμφανίζονται επιπλέον: Ειρήνη Αλεξίου, Έλλη Σαχίνη, Αγγελική Λεμονή.

Παράλληλη δράση
Η ομάδα σε συνεργασία με τους μη κερδοσκοπικούς φορείς «Δίκτυο για τα δικαιώματα του Παιδιού», «Καλειδοσκόπιο», «Comics Lab» και «Heart Not Shoes» οργανώνει Κυριακές σίτισης και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών της τοπικής Αφγανικής κοινότητας, στον χώρο του Βρεφοκομείου Αθηνών, με θέμα «Η δύναμη της φαντασίας», που είναι και το βασικό θέμα της παράστασης «Λεπίς». (Κυριακές 8 Απριλίου - 6 & 20 & 27 Μαΐου, 16:00-19:00)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top