25 Ιουλίου 2012

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ: ΤΟ 97% ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ ΤΗΣ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑΣ ΕΛΙΩΣΕ ΣΕ 4 ΜΕΡΕΣ!


Στην αρχή νόμιζαν ότι ήταν λάθος του δορυφόρου.

Όμως τελικά οι εικόνες που έλαβαν επιστήμονες της NASA από τρεις δορυφόρους και έδειχναν ότι οι πάγοι στη Γροιλανδία παρουσίασαν ραγδαία τήξη ήταν αληθινές.
Για την ακρίβεια, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η NASA στο αρκτικό αυτό κράτος εντός του Ιουλίου και από το διάστημα 08/07 έως 12/07, ένα συμπαγές τμήμα του πάγου άρχισε ξαφνικά να λιώνει με τρομερή ταχύτητα.
Το ανησυχητικό είναι ότι ενώ είναι λογικό η τήξη κατά την καλοκαιρινή περίοδο να φτάνει το ποσοστό των 40% της επιφάνειας του πάγου, στο εν λόγω συμβάν άγγιξε το 97% σε μια ευρύτερη περιοχή και μάλιστα σε διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών!
Το γεγονός επιβεβαιώθηκε και από κλιματολόγους των πανεπιστημίων της Τζόρτζια και της Νέας Υόρκης.
Παρόλα αυτά, εμπλεκόμενοι επιστήμονες που παρακολουθούν την κατάσταση του πάγου στην περιοχή δυσκολεύονταν να χωνέψουν τις σοκαριστικές εικόνες, κάνοντας λόγο για συμβάν άνευ προηγουμένου.
Ήταν το δεύτερο ασυνήθιστο συμβάν μέσα σε λίγες μέρες, αφότου ένα παγόβουνο στο μέγεθος του Μανχάταν αποσπάστηκε από τον παγετώνα Πέτερμαν.
Άλλοι επιστήμονες αναφέρουν ότι τέτοιας τάξεως φαινόμενα τήξεις λαμβάνουν χώρα κάθε περίπου 150 χρόνια και ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν με αυτό το ρυθμό τα επόμενα χρόνια, οι κλιματικές αλλαγές θα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικές.
Οι πιο άμεσες συνέπειες θα είναι η απότομη άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η ανεξέλεγκτη αύξηση της θερμοκρασίας της Αρκτικής.
Στη δε Γρoιλανδία, ο πάγος στις άκρες έχει λεπτύνει επικίνδυνα πολύ, με αποτέλεσμα να λιώνει μέσα στη θάλασσα.

Πηγή: radar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top