30 Αυγούστου 2012

Αυτοδιαχειριζόμενη Δημοκρατία

Ο εκδημοκρατισμός της εργασίας είναι μια νέα αναδυόμενη τάση-απαίτηση. Επιδιώκει την μεταφορά του μάνατζμεντ από την ελίτ των διευθυντικών στελεχών που δρουν με βάση το συμφέρον της μειοψηφίας των μεγαλομετόχων, στους ίδιους τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με το μοντέλο της Αυτοδιαχείρισης, στην ουσία οι εργαζόμενοι παίρνουν στα χέρια τους τη διοίκηση.


Ο καθένας, εκτός από τη συγκεκριμένη θέση του στην εταιρεία, απολαμβάνει πλήρη, ίση και δημοκρατική συμμετοχή στις διευθυντικές αποφάσεις, όπως τι να παράγει η επιχείρηση, πώς, που και πώς να χρησιμοποιήσει τα κέρδη ή τα πλεονάσματα.

Αυτή η σχολή σκέψης έρχεται σαν αντίβαρο στο καπιταλιστικό μοντέλο που έχει οδηγήσει σε υψηλή ανεργία, υπερκέρδη για λίγους και υποχρησιμοποίηση των παραγωγικών πόρων. Οι υποστηρικτές της λένε ότι αν οι άνεργοι έπαιρναν τα ηνία των επιχειρήσεων που κλείνουν και παραμένουν σαν φαντάσματα, με κλειστά γραφεία και άχρηστα μέσα παραγωγής, θα μπορούσαν να παράγουν τον πλούτο που απαιτείται για να εξαλειφθεί η φτώχεια. Στην Αργεντινή το πέτυχαν σε εποχές ΔΝΤ ενώ έχουμε πλέον αρκετά πρόσφατα παραδείγματα αυτοδιαχειριζόμενων επιχειρήσεων, όπως την ισπανική εταιρεία Mondragon μία από τις μεγαλύτερες της χώρας που ανήκει στους εργαζόμενούς της.

Σε αυτό το πνεύμα κινείται και μια καινούργια ιστοσελίδα, το Democracy at Work που δίνει ιδέες, συμβουλές και πληροφορίες για αυτοδιαχείριση και την επίτευξη της οικονομικής δημοκρατίας που θα γίνει η νέα βάση της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας. Ουτοπία ή ιδέες από το μέλλον;


Αυτοδιαχειριζόμενη Δημοκρατία | DOC TV | documenting everyday life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top