11 Σεπτεμβρίου 2012

Μήνυμα προς μαθητές και καθηγητές




Ζούμε σε εποχές που ενώ το σχολειό θα έπρεπε να μας κάνει ανθρώπους σωστούς με λογική και κρίση, καταλήγει στο να μας μετατρέπει σε βαθμοθηρικά αγρίμια και τίποτα παραπάνω. Όλοι έχουμε βαλθεί να κυνηγάμε έναν βαθμό. Τον μεγάλο βαθμό, τον τέλειο βαθμό. Το βαθμό που θα μας κάνει όλους τελείους και κανέναν ξεχωριστό.

Αν το καλοσκεφτούμε βέβαια θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι δε μας προσφέρει τίποτα απολύτως. Μπορεί το κράτος να μας δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι με τους βαθμούς εξασφαλίζεται το μέλλον μας άλλα ειλικρινά πιστεύω πως όλοι μας γνωρίζουμε την αλήθεια και το τι κρύβεται πίσω από αυτή τη προπαγάνδα. και ενώ γνωρίζουμε, σιωπούμε. Σιωπούμε γιατί φοβόμαστε. Φοβόμαστε πως χωρίς βαθμούς θ’ απογοητεύσουμε τους γονείς μας. Φοβόμαστε μήπως απογοητευτούμε εμείς οι ίδιοι. Άλλα σας παρακαλώ δείτε την παγίδα που μας έχει στήσει το σύστημα. Θέλω να καταλάβουμε πως το δέντρο που λέγεται παιδεία είναι σάπιο από τη ρίζα του. Δε θέλεις λοιπόν να είμαστε εμείς τα φύλλα που θα φυτρώσουν σ’ αυτό το δέντρο. Θέλω να είμαστε αυτοί που μαζί θα κόψουμε το δέντρο και θα φυτέψουμε στη θέση του ένα υγιές. Επαναστατήστε λοιπόν• και όχι βγαίνοντας στους δρόμους διαδηλώνοντας για τα δικαιώματα σας. Αυτό θα γίνει όταν μάθουμε ποια είναι τα δικαιώματα μας και πως το κράτος καταφέρνει και τα ισοπεδώνει. Θα έρθει και εκείνη η στιγμή. Για την ώρα μιλάω για μια ατομική, προσωπική επανάσταση που θα μας ξεχωρίσει από τη μάζα. Που θα μας δείξει ποιοι είμαστε. Μια επανάσταση που θα μας κάνει να πούμε '' μήπως έχω εγώ το λάθος''?. Το κράτος μας χρησιμοποίησε με άσχημο τρόπο. Μπορούμε να του αποδώσουμε όσες κατηγορίες θέλουμε και να χουμε και πολλές φορές δίκιο. Αλλά πριν από αυτό κάντε τον κόπο και αναρωτηθείτε ''μήπως έσφαλα κι εγώ κάπου?''. Ζούμε σε μια κοινωνία που χει ως θεμέλια την απληστία και την κερδοσκοπία. Σε αυτά τα δυο βασιστήκαν οι πολιτικοί κι έφεραν το κράτος στο τέλμα. Βάλτε το μυαλό σας σε πραγματική λειτουργιά και οι μέρες της άγνοιας θα τελειώσουν εδώ. Κανείς δε θα εκμεταλλεύεται το άγχος των γονιών μας. Κανείς πια δε θα παίξει ζάρια με το μέλλον μας. Πρέπει να τους δείξουμε πως δεν είμαστε άβουλα πρόβατα υπό τη δική τους καθοδήγηση. Μη τους δίνετε αυτή την ευκαιρία αφού πέταξαν το μέλλον μας στα σκουπίδια.. Αγαπητοί καθηγητές τα ίδια ισχύουν και για σας με μια βασική διαφορά. Σας, ζητώ ενώπιων όλων, ν αναπληρώσετε τον χρόνο που μας κάνατε να χάσουμε γεμίζοντας τα μυαλά μας με αρρωστημένο ανταγωνισμό. Συμβάλλετε στην αλλαγή επιμορφώνοντας μας σωστά. Τώρα θα σας ζητούσαμε να έρθετε μαζί μας και όλοι μαζί να δημιουργήσουμε κάτι που ίσως κάποια μέρα ν άλλαζε τη ροή της ιστορίας, αλλά φοβάμαι πως θα καταλήξουμε μόνοι με μοναδική παρέα τα όνειρα μας. Επειδή όμως θέλουμε να σας έχουμε εμπιστοσύνη κλείνουμε λέγοντας σας τα εξής. Αν κάποιοι από σας έχουν μέσα τους μια φλόγα, μια φωνή που καταπνίγεται συνέχεια από τα πρέπει των άλλων, σας καλούμε να εγερθείτε και να φωνάξετε. Τώρα είναι η ώρα. Δεν είστε τα ζώα που κάποιοι θα ήθελαν να είστε. Φτάνει πια. Εμείς δε θα δούμε το σύστημα να ισοπεδώνεται. Θα το γκρεμίσουμε και θα το ξαναφτιάξουμε από την αρχή μαζί και σωστά. Αυτοί έπαιξαν το παιχνίδι τους. Τώρα θα παίξουμε εμείς το δικό μας!


Το 54 είναι μια εναλλακτική ομάδα αποτελούμενη από σκεπτόμενους μαθητές. Ενωμένοι, αποσκοπούμε στη δραστηριοποίηση όλων των φορέων του εκπαιδευτικού συστήματος με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση της γνωστικής διαδικασίας.
Συμβάλετε στη δράση της ομάδας 54 εδώ.

email: omada54@gmail.com
facebook group: https://www.facebook.com/groups/306639812748905/
blog: http://omada54.blogspot.gr/

Αλέξανδρος Γκορόπουλος Γιώργος Χατζηθεόκλητος Νίκος Σουσλούς Φαίδωνας Τσάμης
Βαγγέλης Σέμογλου Γιώργος Ασδέρης
Γιάννης Δαρδαβέσης Βαγγέλης Χασάπης
Γιώργος Τσιβρανίδης Χρήστος Μπαλαπανίδης
Κυβέλη Κάππου Σωτήρης Κυριακού
Κωστής Χρηστίδης Πάνος Δελαρούδης
Γιώργος Τσάμης Σοφία Μουταφίδου
Αποστόλης Λόλγιας Μαργαρίτα Εικοσιπεντάρη
Έλλη Δημαρέλη Γιώργος Πετκάκης
Σωτήρης Γκουλιμάρης Brigitte Cooreman
Θανάσης Γιαμουστάρης Μάνος Αλεξίου
Αφροδίτη Τσακαλίδου

και μετράμε...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top