6 Οκτωβρίου 2012

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ Με εξαφάνιση απειλείται το 1/4 των θηλαστικών της γης


Με εξαφάνιση απειλείται το ένα τέταρτο των θηλαστικών της γης εξαιτίας των κινδύνων που αντιμετωπίζουν από τον άνθρωπο. Από το 1500 μΧ μέχρι σήμερα έχουν εξαφανιστεί 76 θηλαστικά...




Με βάση τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας "Κόκκινη Λίστα" που δίνεται στη δημοσιότητα στη διάρκεια του συνεδρίου της Διεθνούς Ενωσης για την Προστασία της Φύσης, από τα 5.487 θηλαστικά που μελετήθηκαν, τα 1.139 κινδυνεύουν με εξαφάνιση, τα 188 αντιμετωπίζουν άμεσα «υψηλό κίνδυνο», ενώ για 836 είδη δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και άρα δεν μπορεί να συναχθεί ασφαλές συμπέρασμα για τον βαθμό στον οποίο απειλούνται. Αν κι αυτά προστίθεντο στη λίστα, θα προέκυπτε ότι το 36% των θηλαστικών κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

 Από το 1500 μ.Χ. μέχρι σήμερα έχουν εξαφανιστεί 76 θηλαστικά, ενώ στην εποχή μας η καφέ αρκούδα όπως και ο λύκος είναι τα θηλαστικά που έχουν υποστεί σημαντικό περιορισμό του πληθυσμού τους εξαιτίας της καταστροφής των φυσικών κατοικιών τους, των κλιματικών αλλαγών και των ασθενειών.

 Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα πρωτεύοντα της Ασίας, το 80% των οποίων κατατάσσονται στα απειλούμενα είδη. Εικοσιένα από αυτά ίσως να έχουν ήδη εξαφανιστεί όπως το μπαϊτζί ή δελφίνι Γιανγκτσέ της Κίνας. Παράλληλα ο πληθυσμός ενός στα δυο είδη θηλαστικών μειώνεται. Η απειλή είναι μεγαλύτερη για είδη όπως ο δαίμονας της Τασμανίας, ένα μαρσιποφόρο της Αυστραλίας, η φώκια της Κασπίας ή το γατόψαρο. Αντιστοίχως επίσης και ένα στα τρία θαλάσσια θηλαστικά απειλούνται.

Η μεγαλύτερη απειλή για τα θηλαστικά της θάλασσας είναι η υπεραλίευση και το γεγονός ότι πιάνονται στα δίχτυα ή χτυπούν πάνω στα αλιευτικά σκάφη, ενώ και η ρύπανση είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς τους. Παρόλα αυτά ορισμένα είδη θηλαστικών "ανακάμπτουν", όπως για παράδειγμα το ελάφι Περ Ντέηβιντ της Κίνας. Το είδος αυτό έχει εξαφανιστεί στην άγρια φύση, αλλά έχει αυξηθεί αριθμητικά σε συνθήκες αιχμαλωσίας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην επανένταξή του στη φύση.

Επίσης, ο αφρικανικός ελέφαντας μεταπήδησε στην κατηγορία των "σχεδόν απειλουμένων" από την κατηγορία των "ευάλωτων", χάρη στην αύξηση του πληθυσμού του. Η ετήσια έκθεση, την οποία συνέταξαν περισσότεροι από 1.700 επιστήμονες από 130 χώρες για λογαριασμό της Διεθνούς Ενωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN), καλύπτει συνολικά 44 χιλιάδες είδη ζώων και φυτών
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top