14 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ ΕΛΙΣΑΒΕΤΙΑΝΟ ΘΕΑΤΡΟ




Η Ιταλία με την Κομμέντια ντελ ΄Αρτε πρόσφερε στη σύγχρονη Ευρώπη τους πρώτους καθαρά επαγγελματίες ηθοποιούς σε οργανωμένους θιάσους, ενώ παράλληλα με το έργο των Αναγεννησιακών αρχιτεκτόνων, προετοίμασε το δρόμο για την εμφάνιση του  με το ζωγραφιστό σκηνικό και το αψιδωτό προσκήνιο. Η Αγγλία όμως διεκδικεί τον τίτλο της πατρίδας του πρώτου σύγχρονου συγγραφέα που μπορεί να συγκριθεί με τους δασκάλους του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, του William Shakespeare (1564-1616).


Το πιο φημισμένο Ελισαβετιανό θέατρο ήταν το Globe, που χτίστηκε από τους γιους Burbage στη νότια όχθη του ποταμού Τάμεση το 1599. Εκεί παίχτηκαν τα  περισσότερα έργα του Σαίξπηρ.

Οι θίασοι που εμφανίζονταν στα Ελισαβετιανά θέατρα βρίσκονταν όλοι κάτω από την προστασία κάποιου ευγενή. Το 1594 ο Σαίξπηρ εμφανίζεται στη θεατρική ομάδα Lord Champerlains men (θίασος του Λόρδου Αρχιθαλαμηπόλου), η οποία χρηματοδοτείται από το Λόρδο Champerlain.
Στο θίασο οι ηθοποιοί διέθεταν δική τους θεατρική στέγη, δικά τους κείμενα για το υποβολείο, δικά τους κοστούμια και σκηνικά αντικείμενα και ο καθένας τους είχε μετοχές στην επιχείρηση, διατηρώντας έτσι το δικαίωμα για ένα μέρος των κερδών.

Στην Ελισαβετιανή Αγγλία δεν υπήρχαν γυναίκες ηθοποιοί. Τους ρόλους των κοριτσιών τους υποδύονταν νεαρά αγόρια.
Οι ηθοποιοί έπρεπε να είναι ταυτόχρονα και χορευτές, τραγουδιστές ή και οργανοπαίχτες. Οι κλόουν και οι τρελοί που έκαναν την εμφάνιση τους σε πολλά Ελισαβετιανά έργα είχαν τη συνήθεια, όπως και οι Zanni της Commedia dellArte να αυτοσχεδιάζουν.
Τα θεατρικά κείμενα θεωρούνταν πολύτιμα αντικείμενα και διατηρούνταν σε χειρόγραφα και φυλάγονταν από το θίασο που τα είχε στην κατοχή του.

Είναι αληθινή τύχη ότι τα έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ τυπώθηκαν, γιατί κανένα από τα χειρόγραφα του δεν επέζησε και, παρά την παγκόσμια αναγνώριση του, πολύ λίγες πληροφορίες έχουμε γι’ αυτόν. 
- William Shakespeare (1564-1616)
΄Εργα του
Κωμωδίες – «Τρικυμία», «Δύο άρχοντες από τη Βερόνα», «΄Ονειρο θερινής νυκτός», «Το ημέρωμα της στρίγκλας», «Δωδέκατη νύκτα» κλπ.
Ιστορικά έργα -  «Ριχάρδος ο Β΄», «Ερρίκος ο Δ΄» (Α και Β μέρος), «Ριχάρδος ο Γ΄» κλπ.
Τραγωδίες – «Τίτος Ανδρόνικος», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Μάκβεθ», «΄Αμλετ», «Βασιλιάς Ληρ», «Οθέλλος» κλπ. 

΄Αλλοι γνωστοί θεατρικοί συγγραφείς της Ελισαβετιανής περιόδου είναι:
- Christopher Marlow (1564-1593)
΄Εργα του: «Ντόκτορ Φάουστ» (θεατρική εκδοχή), «Ο Εβραίος της Μάλτας»
- Ben Jonson (1572-1637)
΄Εργα του: «Ο καθένας με τη διάθεση του», «Ο Αλχημιστής»

Μετά την εποχή του Σαίξπηρ, το Αγγλικό θέατρο αρχίζει να παρακμάζει.
Όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος τα θέατρα σφραγίστηκαν, το παίξιμο απαγορεύτηκε και οι ηθοποιοί διαλύθηκαν.
Το θέατρο ξανάρχισε τις δραστηριότητες του το 1660, μετά από 18 χρόνια σιγής. Η Αγγλική θεατρική παράδοση έκανε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να συνέλθει από το σοκ αυτό. 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «GLOBE»


the swan theatre de witt

Hollar Globe

elizabethan playhouse

Shakespeares Globe exterior

shakespeare's globe theatre

Shakespeare's Globe Exhibition

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top