28 Οκτωβρίου 2013

Γιόγκα για ηλικιωμένους – Απαλές Ασκήσεις



Είμαστε όσο νέοι αισθανόμαστε! Τα γιόγκα ασάνας τονώνουν το σώμα, κρατούν σε ισορροπία τα εσωτερικά μας όργανα και το ορμονικό μας σύστημα, και αναζωογονεί το μυαλό και το πνεύμα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να εξασκούν τακτικά τη γιόγκα.




1.    Μπορούν οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών) να κάνουν γιόγκα ασάνας;

Ναι, φυσικά και μπορούν να κάνουν γιόγκα ασάνας οι ηλικιωμένοι. Η βασική αρχή στη γιόγκα είναι η ένωση – ένωση με τις διάφορες πτυχές της ύπαρξης μας, όπως το σώμα, η αναπνοή, το μυαλό, κλπ. Στην πραγματικότητα, η λέξη γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα «Yuj», που σημαίνει «ένωση». Επομένως, είναι δυνατό για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών στρωμάτων να χρησιμοποιούν τεχνικές γιόγκα για τη δημιουργία μιας αρμονικής και χαρούμενης ύπαρξης.

Οι ηλικιωμένοι μπορούν να κάνουν γιόγκα ασάνας – υπό τον όρο ότι λαμβάνουν υπόψη κάποιες κατευθυντήριες γραμμές.


2.    Τι είδους ασάνας θα πρέπει να κάνει κάποιος καθώς μεγαλώνει ηλικιακά;

-    Αντικαταστήστε το ζέσταμα με γρήγορο περπάτημα και κινήσεις των αρθρώσεων.
-    Στάσεις γιόγκα σε όρθια θέση: Στάση Τρίγωνο (σειρά Konasana), και Standing Spinal Twist (Kati chakrasanas).
-    Στάσεις γιόγκα σε καθιστή θέση: Στάση πεταλούδα, cradling (αν είναι δυνατόν), περιστροφή του σώματος,  στάση γάτα και  στάση παιδί (Shishu Asana).
-    Στάσεις γιόγκα σε ξαπλωτή θέση (ανάσκελα ή μπρούμυτα): Δώστε έμφαση στις επαναλήψεις και όχι στη διατήρηση της κάθε στάσης, όπως την στάση κόμπρα (Bhujangasana) και την στάση ακρίδα (Shalabhasana) .
-    Το Yoga Nidra είναι μακράν το πιο σημαντικό μέρος της κάθε πρακτικής γιόγκα, και καθώς η ηλικία προχωρά, γίνεται ακόμα πιο απαραίτητη για να βοηθήσει στην αφομοίωση των αποτελεσμάτων της πρακτικής των ασάνας στο σύστημά μας.


3.    Υπάρχουν πιο εύκολες ασκήσεις για τους ηλικιωμένους;

Το Sukshma γιόγκα μπορεί να ασκηθεί ανεξάρτητα ή ως μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος γιόγκα. Άνθρωποι κάθε ηλικίας μπορούν να εξασκηθούν και να αποκομίσουν οφέλη από αυτές τις ασκήσεις που μπορούν άνετα να εκτελεσθούν μέσα σε 20-30 λεπτά. Περιλαμβάνει απλές και ήπιες ασκήσεις για τα μάτια, τη γλώσσα και το σαγόνι, το λαιμό, τα χέρια, τα πόδια, τα γόνατα, τους αστραγάλους και τα ισχία.


4.    Πως θα πρέπει οι ηλικιωμένοι να ασκούν τη γιόγκα ασάνα;

Οι Γιόγκα Σούτρας του Πατάντζαλι (Patanjali Yoga Sutras) ορίζουν το ασάνα ως «sthira sukham asanam», αυτό που είναι σταθερό και άνετο είναι μία ασάνα. Έτσι, οποιαδήποτε στάση του σώματος, η οποία πραγματοποιείται με ευαισθητοποίηση, με ένα σταθερό και άνετο τρόπο αποτελεί μια ασάνα.


5.    Κάνετε σωστά την πρακτική σας στη γιόγκα;

Ελέγξτε τον εσωτερικό σας μετρητή, και το χαμόγελο σας. Απλά κάνετε ότι μπορείτε, με ένα χαμόγελο, καθώς αυτό είναι ο δείκτης, ο οποίος σας λέει αν κάνετε το σωστό ή όχι.


6.    Πως η πρακτική της γιόγκα για τους ηλικιωμένους διαφέρει από αυτή για τους νέους;

Οι ίδιες ασάνας που εκτελούνται από ένα νεότερο άτομο θα μπορούσε να είναι πιο προκλητικές από άποψη της προσπάθειας που γίνεται για μια στάση, η διάρκεια της συγκράτησης της, και το ποσό της απαιτούμενης ευελιξίας. Μερικές καρδιαγγειακές κινήσεις και κοιλιακοί θα ήταν πιο κατάλληλα για ένα άτομο με υψηλότερο επίπεδο αντοχής και φυσικής κατάστασης.


7.    Τα γιόγκα ασάνας αυξάνουν την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος των ηλικιωμένων;

Και πάλι, τα Γιόγκα Σούτρας του Πατάντζαλι παρέχουν μια ένδειξη – λέει – «heyam dukham anaagatam», έτσι ώστε να μπορούμε να αποφύγουμε τη μιζέρια που δεν έχει έρθει ακόμη. Η τακτική πρακτική διαφόρων τεχνικών  γιόγκα, όπως οι ασάνας, η πραναγιάμα και ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσουν στην αποφυγή αυτών των συνθηκών, της δυστυχίας, και να οδηγήσουν σε μια πιο ευτυχισμένη και ικανοποιητική ζωή.



Πηγή: Artofliving.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top