28 Οκτωβρίου 2013

Γιόγκα: Καταπολεμήστε το στρες και βρείτε τη γαλήνη

Είναι κατάλληλη η γιόγκα για σας; Είναι, αν επιθυμείτε να καταπολεμήσετε το στρες, να γυμναστείτε και να παραμείνετε υγιείς.



Το κινητό σας τηλέφωνο χτυπά, το αφεντικό σας θέλει να σας μιλήσει και ο σύντροφός σας θέλει να ξέρει τι θα φτιάξετε για δείπνο. Το στρες και το άγχος βρίσκεται παντού. Αν αυτό σας παίρνει από κάτω, ίσως να θέλετε να πάρετε το ματ και να κάνετε μια δοκιμή.


Η γιόγκα είναι μία πρακτική σώματος και μυαλού που συνδυάζει ασκήσεις διατάσεων, ελεγχόμενη αναπνοή και χαλάρωση. Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, στη μείωση της αρτηριακής πίεση και στη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς. Και σχεδόν ο καθένας μπορεί να την ασκήσει.


Κατανοώντας τη γιόγκα

Η γιόγκα θεωρείται ένα είδος συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής πρακτικής του σώματος και του μυαλού. Η γιόγκα φέρνει μαζί τις σωματικές και πνευματικές αρχές για να επιτευχθεί η ηρεμία του σώματος και του μυαλού, βοηθώντας σας να χαλαρώσετε και να διαχειριστείτε το στρες και το άγχος.

Η γιόγκα έχει πολλές μορφές, είδη και εντάσεις. Η Χάθα Γιόγκα, συγκεκριμένα, μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για τη διαχείριση του άγχους. Η Χάθα είναι μια από τις πιο κοινές μορφές της γιόγκα, και στους αρχάριους μπορεί να αρέσει ο πιο αργός ρυθμός και οι ευκολότερες κινήσεις της. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από οποιοδήποτε στυλ γιόγκα – είναι όλα σχετικά με τις προσωπικές σας προτιμήσεις.


Τα βασικά στοιχεία της Χάθα γιόγκα και των περισσοτέρων ειδών γιόγκα είναι:

- Στάσεις. Η στάσεις γιόγκα, είναι μια σειρά από κινήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να αυξήσουν τη δύναμη και την ευελιξία. Οι στάσεις ποικίλουν από ξάπλωμα στο έδαφος ενώ είστε εντελώς χαλαροί, μέχρι και δύσκολες στάσεις οι οποίες μπορεί να σας οδηγήσουν στα όρια σας.

- Αναπνοή. Ο έλεγχος της αναπνοής σας είναι ένα σημαντικό μέρος της γιόγκα. Στη γιόγκα, η αναπνοή σημαίνει η ζωτική ενέργεια. Η γιόγκα διδάσκει ότι ο έλεγχος της αναπνοής μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το σώμα σας και να ηρεμήσετε το μυαλό σας.


Τα οφέλη της γιόγκα για την υγεία

Τα πιθανά οφέλη της γιόγκα για την υγεία περιλαμβάνουν:

- Μείωση του στρες. Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και του άγχους. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τη διάθεση σας και τη συνολική αίσθηση της ευεξίας.

- Βελτιωμένη φυσική κατάσταση. Η πρακτική της γιόγκα μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη ισορροπία, ευελιξία, εύρος κίνησης και δύναμη. Και αυτό σημαίνει ότι είστε λιγότερο πιθανό να τραυματίσετε τον εαυτό σας σε άλλες σωματικές κινήσεις ή σε καθημερινές σας δραστηριότητες.

- Διαχείριση χρόνιων παθήσεων. Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για χρόνιες ασθένειες, όπως η καρδιοπάθειες και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Η γιόγκα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση χρόνιων ασθενειών, όπως η κατάθλιψη, ο πόνος, το άγχος, και η αϋπνία.


Προφυλάξεις σχετικά με τη Γιόγκα

Η γιόγκα θεωρείται γενικά ασφαλής για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, όταν ασκείται υπό την καθοδήγηση ενός εκπαιδευμένου δασκάλου. Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις στις οποίες η γιόγκα θα μπορούσε να σας θέσει σε κίνδυνο.

Δείτε το γιατρό σας προτού ξεκινήσετε γιόγκα αν έχετε κάποια από τα ακόλουθα θέματα υγείας ή ασθένειες:

- Κήλη δίσκου
- Κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος
- Ασθένειες των ματιών, συμπεριλαμβανομένου του γλαυκώματος
- Υπερθυρεοειδισμό
- Εγκυμοσύνη
- Σοβαρά προβλήματα ισορροπίας
- Σοβαρή οστεοπόρωση
- Ανεξέλεγκτη αρτηριακή πίεση

Μπορεί να είστε σε θέση να κάνετε γιόγκα σε αυτές τις καταστάσεις, αν ληφθούν ορισμένες προφυλάξεις, όπως η αποφυγή ορισμένων στάσεων ή διατάσεων. Εάν παρουσιάσετε συμπτώματα ή ανησυχίες, επισκεφθείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι αποκομίζετε οφέλη από τη γιόγκα και δε βλάπτετε τον εαυτό σας.


Πώς να ξεκινήσετε

Αν και μπορείτε να μάθετε γιόγκα από βιβλία και βίντεο, για τους αρχάριους είναι συνήθως πιο εύκολο να μάθουν με έναν δάσκαλο. Οι τάξεις προσφέρουν επίσης συντροφικότητα και φιλικό περιβάλλον, τα οποία είναι επίσης σημαντικά για τη συνολική ευημερία.

Όταν βρείτε μια τάξη που σας ακούγεται ενδιαφέρον, μιλήστε με τον δάσκαλο, έτσι ώστε να ξέρετε τι να περιμένετε. Οι ερωτήσεις που θα πρέπει να ρωτήσετε περιλαμβάνουν:

- Ποια είναι τα προσόντα του δασκάλου; Πού και πότε έχει εκπαιδευτεί και για πόσο καιρό διδάσκει;

- Μήπως ο δάσκαλος έχει εμπειρία εργασίας με μαθητές παρόμοιων αναγκών ή θεμάτων υγείας; Αν έχετε πόνο στο γόνατο ή στον ώμο, θα είναι σε θέση ο δάσκαλος να σας συστήσει στάσεις που δεν θα επιδεινώσουν την κατάσταση σας;

- Πόσο απαιτητική είναι η τάξη; Είναι κατάλληλη για αρχάριους; Θα είναι αρκετά εύκολο να την ακολουθήσετε αν είναι η πρώτη σας φορά;

- Τι μπορείτε να περιμένετε από την τάξη; Είναι στοχευμένη η τάξη στις ανάγκες σας, όπως η διαχείριση του άγχους ή η χαλάρωση; Ή είναι στοχευμένη για άτομα που θέλουν να αποκομίσουν άλλα οφέλη;


Η επίτευξη της σωστής ισορροπίας

Κάθε σώμα είναι διαφορετικό, και οι στάσεις γιόγκα θα πρέπει να τροποποιηθούν ανάλογα με τις ατομικές ικανότητες του σώματος. Επιλέγοντας έναν δάσκαλο ο οποίος είναι έμπειρος και προσεκτικός με τις ανάγκες σας αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για μια ασφαλή και αποτελεσματική πρακτική γιόγκα.

Ανεξάρτητα από το είδος της γιόγκα, δεν χρειάζεται να κάνετε κάθε στάση. Αν μια στάση είναι άβολη ή δεν μπορείτε να την κρατήσετε για όσο χρονικό διάστημα σας λέει ο δάσκαλος, τότε μην την κάνετε. Οι σωστοί δάσκαλοι θα καταλάβουν και θα σας ενθαρρύνουν να δοκιμάσετε, χωρίς όμως να υπερβείτε τα προσωπικά σας όρια.



Πηγή: Mayoclinic.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top