28 Οκτωβρίου 2013

Πώς να αποκομίσετε περισσότερα από την πρακτική Γιόγκα

Πάντα υπάρχει χώρος για να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί η πρακτική γιόγκα, είτε είστε αρχάριοι είτε ασκήστε για δεκαετίες. Ανακαλύψτε πώς να αποκομίσετε περισσότερο από το χρόνο που δαπανείτε στο χαλάκι με τις πιο κάτω συμβουλές από κορυφαίους δασκάλους της γιόγκα, και μάθετε πως κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ζωής σας έξω από το δωμάτιο της γιόγκα.




Ελάτε όπως ακριβώς είστε

Όπως η κάθε ημέρα αλλάζει, έτσι και οι διαθέσεις μας, τα επίπεδα ενέργειας μας, τα συναισθήματα και οι σωματικές μας δυνάμεις. Γι αυτό κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το χαλάκι μας, πρέπει να δεσμευόμαστε στο να ερχόμαστε όπως ακριβώς είμαστε, λέει η δασκάλα γιόγκα και Διευθύντρια του Well Equipped, Jane Bahneman, M.S., E-RYT 500. «Η γιόγκα δεν αφορά μόνο την πρακτική όταν νιώθετε υπέροχα, αλλά και όταν αισθάνεστε λιγότερο από ωραία».

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το επόμενο σας μάθημα γιόγκα, αφιερώστε 60 δευτερόλεπτα ή λιγότερα στην αρχή της τάξης για να συντονιστείτε με τον εαυτό σας - σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά - και απλά δεχτείτε την τρέχουσα κατάσταση σας. Η Bahneman συνιστά την επανεξέταση του πως νιώθετε στο τέλος της τάξης, καθώς και τη χρήση της τεχνικής του «συντονισμού» εκτός της τάξης για να σας βοηθήσει να παραμείνετε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι στην καθημερινή σας ζωή.


Κάντε πρόθεση σας την εσωτερική πρόκληση

Όλοι έχουμε δύναμη και αδυναμίες, πολλές από τις οποίες ανακαλύπτουμε στα χαλάκια μας, λέει η Elizabeth Kovar, MA. «Είτε είναι η ισορροπία, η δύναμη, η ευελιξία, η πνευματική συγκέντρωση ή ο ρυθμός της αναπνοής, βρείτε την περιοχή που χρειάζεται βελτίωση και ρυθμίστε μία πρόθεση στην αρχή της τάξης για να επικεντρωθείτε στην περιοχή αυτή. Χρησιμοποιήστε το αυτό ως βάση της πρακτικής σας με προσδοκίες μικρών βελτιώσεων σε κάθε μάθημα. Μικρές βελτιώσεις, ακόμα και της τάξης του 1%, στις προθέσεις σας πρόκειται να οδηγήσουν σε μερικές από τις μεγαλύτερες αλλαγές.


Αφήστε την αναπνοή σας να σας οδηγήσει

Σύμφωνα με τα λόγια της δασκάλας γιόγκα, Stacy McCarthy, BS, E-RYT 500, “Η γιόγκα χωρίς αναπνοή είναι όπως το σερφινγκ χωρίς κύματα». Ενώ πολλοί άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι η γιόγκα αφορά μόνο σωματικές στάσεις, ωστόσο η αναπνοή έχει προτεραιότητα, λέει ο Rob Glick, BS, Διεθνής Εκπαιδευτής Fitness και δάσκαλος γιόγκα στο Yoga Works και Corepower Yoga. «Σκεφτείτε την αναπνοή σας ως τον παρτενέρ σας και αφήστε την να σας οδηγήσει», προσθέτει ο Glick, καθώς κάτι τέτοιο θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε κάθε στάση. «Αν ακολουθήσετε τις συμβουλές της Oprah και ‘ακούσετε στο εσωτερικό σας GPS’, θα έχετε μια ασφαλή, συναρπαστική πρακτική γιόγκα που θα σας διαρκέσει για μια ζωή.»


Αφήστε κάθε στάση να χρησιμεύσει ως μια παρομοίωση της ζωής

Από τις στάσεις ισορροπίας μέχρι το άνοιγμα καρδιάς, προσπαθήστε να σκεφτείτε την κάθε στάση ως μια παρομοίωση της ζωή σας, λέει ο Lawrence Biscotini, MA, βραβευμένος Διεθνής Εκπαιδευτής Fitness. «Όταν ισορροπείτε για παράδειγμα σε μια συγκεκριμένη στάση, σκεφτείτε τις ασταθείς πτυχές της ζωής σας και πως η εκμάθηση της ισορροπίας μπορεί να σας βοηθήσει να γίνεται δυνατότεροι έξω από το δωμάτιο της γιόγκα. Όταν το κάνετε αυτό, μπορείτε να μάθετε ότι δεν είναι η γιόγκα στο χαλάκι που έχει σημασία, αλλά η πρακτική της γιόγκα που εξασκείτε μακριά από το χαλάκι που πραγματικά βελτιώνει τη συνολική ποιότητα της ζωής σας».


Η εξερεύνηση δεν σταματά ποτέ

Μπορεί να είναι εύκολο στο να παρασυρθούμε στην προσπάθεια για τελειοποίηση των πιο προηγμένων στάσεων που προκαλούν τη σωματική μας δύναμη και ευελιξία. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να ξεχάσουμε μερικές από τις πιο σημαντικές πτυχές της γιόγκα – όπως η σύνδεση της αναπνοής και του μυαλού – που είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουμε εάν έχουμε επιλέξει να ζήσουμε μια γνώριμη στάση ή ασάνα με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. «Προκαλέστε τον εαυτό σας για να προσπαθήσετε να συνδεθείτε με κάτι νέο σε μια ‘παλιά’ ή βασική στάση», λέει ο Bahneman, ο οποίος προτείνει επίσης τη χρήση αυτής της προσέγγισης, στην προσπάθεια πιο περίπλοκων σωματικών στάσεων. «Σταματώντας για να παρατηρήσουμε τις μικρές λεπτομέρειες μας βοηθά να βελτιώσουμε τη μεγάλη εικόνα που δημιουργούμε, έτσι ώστε να λάβουμε το χρόνο για να αποδομήσουμε, να εξερευνήσουμε και να ανακαλύψουμε».


Να τιμάτε πάντα τον εαυτό σας


Οι ατομικές πρακτικές γιόγκα πάντα εξελίσσονται και είναι σημαντικό να ακούμε πρώτα και κύρια στον πραγματικό δάσκαλο του δωματίου: τον εαυτό μας. «Τα θέλω μας και οι ανάγκες μας σε μια πρακτική αλλάζουν συνεχώς, ακόμη και εντός μίας τάξης», εξηγεί ο Glick. «Για παράδειγμα, μπορεί μία ημέρα να χρειαστεί μια πιο αποκαταστατική πρακτική, αλλά να νιώθετε αμήχανα να κάνετε διαλείμματα. Ή μπορεί να έχετε απίστευτη ενέργεια και να θέλετε να ξεκινήσετε τα chaturanga push-ups για όλη τη διάρκεια της τάξης, και αυτό είναι επίσης δεκτό. Αυτό που έχει σημασία είναι να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και να ακούτε την εσωτερική σας φωνή για να τον τιμάτε με κάθε πρακτική.»

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top