11 Δεκεμβρίου 2013

Παίξε με το χαρτί και κάνε αριστουργήματα!

Δυο πανάρχαιες τεχνικές τυλίγματος χαρτιού δίνουν άλλη αίσθηση στην τέχνη





Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Όταν ήμασταν μικροί μας άρεσε να φτιάχνουμε καραβάκια και σαΐτες. Άλλες φορές πάλι, κόβαμε λωρίδες με τα χαρτάκια και κάναμε γιρλάντες, μπορεί να βαριόμασταν και λίγο το μάθημα.

Χωρίς τότε να το γνωρίζουμε, ασκούσαμε πανάρχαιες τέχνες με ιαπωνικές ρίζες που ανακάλυψαν οι μοναχοί. Λέγεται ότι το origami ανακαλύφθηκε στην Ιαπωνία στη δυναστεία Edo του 6ου αιώνα.

Το origami στα ιαπωνικά σημαίνει «χαρτοδίπλωμα» από τις λέξεις ori (δίπλωμα) και kari (χαρτί) είναι η τέχνη του να φτιάχνεις σχήματα, σχέδια, ζώα, στολίδια, σπίτια, αντικείμενα και οτιδήποτε άλλο σου κατέβει στο μυαλό: από ένα οποιοδήποτε, τυχαίο, τετράγωνο κομμάτι χαρτί.
Η ιδιαιτερότητα στο origami είναι ότι δεν μπορείς να κόψεις ή  να κολλήσεις το χαρτί. "Η τεχνική δεν είναι δύσκολη απλά πρέπει να μάθεις να το κάνεις", είπε στο MadeinCreta η κ. Σταυρακάκη που, αν και δικηγόρος στο επάγγελμα αποφάσισε να εξασκήσει τα χόμπι της και να εκπαιδεύσει κι άλλους πάνω σε αυτό.  
Quilling: τύλιγμα χάρτινων λωρίδων
Όπως το origami έτσι και το quilling ξεκίνησε από μοναχούς την περίοδο της αναγέννησης. Είναι μία τεχνική που περιλαμβάνει το τύλιγμα χάρτινων λωρίδων, οι οποίες έχουν ελαστικότητα και με τον τρόπο αυτό δημιουργούν διακοσμητικά σχέδια.
Η τεχνική αυτή χρησιμοποιήθηκε κατά την Αναγέννηση για τη διακόσμηση βιβλίων. Το 18ο αιώνα αναβιώνει στην Ευρώπη από τις «Κυρίες της αναψυχής» (“ladies of leisure”), ως μία χαλαρή γυναικεία δραστηριότητα.


Σήμερα η τεχνική επανέρχεται δυναμικά σε κάθε ήπειρο και δεν περιορίζεται στις «ανώτερες τάξεις». Οι χάρτινες ταινίες που χρησιμοποιούνται είναι πολύ προσιτές οικονομικά και βρίσκονται εύκολα στα ενημερωμένα καταστήματα ειδών χειροτεχνίας. Οι εφαρμογές δε της τεχνικής είναι απεριόριστες: κάρτες, στολίδια, κοσμήματα, πίνακες, πιατέλες κ.ά. με την ιδιαίτερη πινελιά του/της κάθε quiller.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

back to top